De excellentie van producten garanderen door controle en certificering.
Er zijn veel certificatie-instellingen en verschillende kwaliteitsmerken op de Belgische markt. Op de achterkant sommen wij er een aantal op. Al deze instellingen hebben hetzelfde doel: de hoge kwaliteit en de gebruiksgeschiktheid waarborgen van de producten die ter beschikking gesteld worden van de consument. De manieren die zijn gekozen om dit te bereiken zijn gebaseerd op controle en certificatie.
Brand- en inbraakpreventie
ANPI, de enige Belgische organisatie en een van de 4 Europese spelers in brand- en inbraakpreventie die normalisatie, informatie, inspectie, laboratorium en certificatie samenbrengt op één plek. Uw leven en uw patrimonium verdienen het om beschermd te worden, en dat is ons engagement. Onze combinatie van kennis, vakmanschap en sociale vaardigheden zorgt ervoor dat we de beschermingsinsttallaties beheersen. Onze intelligentie ligt in het in perspectief plaatsen van preventiestrategieën.
Als onafhankelijk expert anticiperen we de risico’s van brand en inbraak.
Wij garanderen u het beste om het ergste te voorkomen.
BUtgb vzw is een vereniging van instellingen en organisaties die dankzij hun deskundigheid een bijdrage kunnen leveren aan het beoordelen, goedkeuren en certificeren van bouwproducten. Technische Goedkeuringen, ATG, betreffen unieke, innovatieve en complexe producten en systemen en hebben als doel de Belgische bouwsector in te lichten over de gebruiksgeschiktheid voor de beoogde toepassing van het bouwproduct of het systeem waarbinnen het product wordt gebruikt, over het feit dat het in overeenstemming is met de Belgische wetgeving voor werken en dat het kan worden geïnstalleerd, verwerkt, uitgevoerd of gemonteerd in overeenstemming met de algemeen toepasselijke Belgische regels der kunst en zonder onnodige risico’s. Producten die vallen onder een technische goedkeuring worden steeds gecertificeerd om ervoor te zorgen dat het product vermeld in de tekst van de technische goedkeuring overeenstemt met het product dat op de Belgische markt wordt gebracht.
Samen bouwen aan Vertrouwen, Kwaliteit en Innovatie in de bouwsector
Op dit moment doen een twintigtal sectoren een beroep op de gebruikelijke diensten van BCCA, waaronder productcertificatie: ATG, BENOR, CE-markering; processen certificatie zoals betonherstelling of Duurzaam schrijnwerk; personencertificatie en de certificatie van managementsystemen inclusief de certificatie volgens de CO2-prestatieladder, om enkel de bekendste diensten te noemen.
BCCA komt ook tussen in het kader van productinnovaties, bouwsystemen of -processen om de “fitness for use” te bepalen.
De certificaten van BCCA-gecertificeerde bedrijven zijn allemaal beschikbaar en te downloaden via de BCCA-website.
BENOR vzw beheert het collectieve merk van overeenkomstigheid BENOR, beschermt het algemeen belang ervan en draagt bij tot haar ontwikkeling. Het BENOR-merk geeft de garantie dat bouwproducten die zowel in openbare als privé-bouwprojecten worden toegepast sinds meer dan 50 jaar in overeenstemming zijn met de geldende technische specificaties. Het certificatieproces omvat een doorlopende zelfcontrole van de fabrikant, die periodiek wordt gevalideerd door een externe partij. Dit zorgt voor betrouwbare producten en duurzaamheid in de bouwsector. De BENOR-gecertificeerde producten en diensten kunnen worden geraadpleegd op de website van BENOR vzw.
COPRO, gespecialiseerd in producten en systemen gerelateerd aan wegenbouw, certificeert een breed scala aan producten, onder andere wegenbeton, hydraulisch gebonden mengsels, secundaire en gerecycleerde granulaten voor gebruik in beton en in funderingslagen, …
COPRO certificeert ook de uitvoering van betonnen en metalen afscheidende constructies in de wegenbouw aan en de CO2-prestatieladder in het kader van duurzaamheid.
Daarnaast breidt het zijn expertise uit naar de opvolging van specifieke bouwwerven via de verhoogde productiecontrole dat van toepassing is op bepaalde producten voor specifieke bouwwerven.
Alle COPRO-certificaathouders en de technische fiches van hun gecertificeerde producten zijn publiek raadpleegbaar op het COPRO Extranet.
Het nieuwe referentiepunt voor certificering in de beton- en staalbouwsector.
PROCERTUS is ontstaan uit de fusie van BE-CERT, OCAB-OCBS en PROBETON. Onder de naam PROCERTUS beheert de nieuwe certificatie-instelling alle aspecten van CE-markering, BENOR- en ATG-certificering in de beton- en bouwstaalsector, met producten zoals cement, kalk, granulaten, hulpstoffen, metslemortel, toevoegsels, stortklaar en prefab beton, wapening- en voorspanstaal, stalen en aluminiumproducten voor de bouw en verticale verkeerselementen. In een aantal sectoren voert PROCERTUS ook inspecties uit.
PROCERTUS is verder actief in de ‘End-of-Waste’-certificatie voor de valorisatie van gerecyclede granulaten, heeft de BENOR-certificering ontwikkeld voor het transport en de levering van stortklaar beton door onderaannemers en verzorgt de verificatie van milieuproductverklaringen (EPD). Naast de certificerings- en inspectieactiviteiten beschikt PROCERTUS over een eigen metrologie-afdeling voor de kalibratie en verificatie van laboratoriumapparatuur.